Innovation Awards 2023 voor implantaat tegen bekkenbodemverzakking, test voor lachgasgebruik en duurzamere productie van nanodeeltjes

November 21, 2023

In NEMO Science Museum zijn voor de 16e keer de Innovation Awards uitgereikt, aan Zeliha Guler, Pepijn van Rutten en Olivier Lugier. Zij krijgen ieder 10.000 euro om hun idee verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

De innovatieprijzen zijn een initiatief van de Innovation Exchange Amsterdam (IXA). IXA bekroont met de Awards vernieuwende ideeën van jonge wetenschappers. Ze zijn allemaal verbonden aan de Amsterdamse universiteiten en kennisinstellingen. Na een korte live pitch van de 9 finalisten oordeelde de jury of de ideeën innovatief genoeg zijn, de samenleving daadwerkelijk kunnen verbeteren en commercieel te ontwikkelen zijn.

Zeliha Guler (Amsterdam UMC, categorie Gezondheid) ontwikkelde een innovatief oplosbaar implantaat voor een veel effectievere behandeling van bekkenbodemverzakking. Gemiddeld krijgt één op de vier vrouwen hiermee te maken. De kans op een verzakking neemt toe tot maar liefst 60 procent, naarmate vrouwen ouder worden en vaginaal bevallen zijn.

In de categorie Samenleving ging de award naar Pepijn van Rutten (VU) voor Respira, ’s werelds eerste, gevoelige en betrouwbare ademsensor voor lachgasdetectie. In tegenstelling tot drank en drugs was er nog geen goede manier om lachgasgebruik in het verkeer aan te tonen.

Olivier Lugier (UvA, categorie Milieu&Klimaat) ontwikkelde Nano Hybrids: een duurzamere technologie voor de productie van nanodeeltjes. Deze extreem kleine materialen kunnen een revolutie teweegbrengen op gebieden met een grote maatschappelijke impact, zoals duurzame energie. Deze innovatie maakt de productie van nanodeeltjes een stuk milieuvriendelijker.

Juryvoorzitter Ruben Brave (techondernemer en investeerder) roemde de kwaliteit van de inzendingen en de live pitches: ‘Bij allemaal was veel aandacht voor de toegevoegde waarde voor de maatschappij. Ook het commercieel bewustzijn van de deelnemers viel op, een product moet uiteindelijk naar de markt gebracht worden.’

Impact Awards voor Guus van Dongen, Dick den Hertog en Toby Kiers

Bij de bijeenkomst in NEMO werden ook drie Impact Awards uitgereikt aan vooraanstaande wetenschappers voor hun jarenlange, betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij.

Gezondheid: Guus van Dongen (Amsterdam UMC) ontwikkelde nieuwe beeldvormende technieken om het gedrag van medicijnen in het lichaam zichtbaar te maken. Het is vaak nog steeds veel te onduidelijk wat geneesmiddelen écht in ons lichaam doen. Van Dongen was ook de drijvende kracht van Amsterdam UMC Imaging Center.

Samenleving: Dick den Hertog (UvA) laat zien dat je met wiskundige optimalisatie oplossingen kunt leveren voor zeer uiteenlopende maatschappelijke problemen, als de hoogte van dijken, het verdelen van voedsel (ism World Food Programme) en The Ocean Cleanup. Den Hertog is ook de oprichter van het Analytics for a Better World Institute. Om ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten echt gebruikt worden en daadwerkelijk impact hebben.

Milieu&Klimaat: Toby Kiers (VU) onderzoekt de rol van schimmels in ondergrondse ecosystemen. Ze helpen de opwarming van de aarde te beperken door koolstof in hun netwerken te zuigen. Met de Society for the Protection of Underground Networks (SPUN) stimuleert ze wereldwijd meer onderzoekers in lokale gemeenschappen om monsters te nemen van ondergrondse ecosystemen, ze te onderzoeken én te begrijpen.