Photosynthetic B.V., een startup gevestigd in Amsterdam, heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met deze financiering ontwikkelt het bedrijf een technologie om op micron schaal 3D structuren te printen.
De technologie van Photosynthetic maakt het mogelijk om 3D structuren te printen op micron niveau. Toepassingen waar 3D printen op micron niveau een bijdrage kan leveren, zijn bij de zogenaamde lab-on-chip ontwikkelingen en bij het produceren van zogenaamde Micro-Electro-Mechanical-Systems (MEMS). De technologie van Photosynthetic is gebaseerd op een gepatenteerde technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van een chemische reactie gecontroleerd door licht in 3D. Huidige technologieën zijn gebaseerd op het stapelen van 2D structuren.
Alexander Kostenko, CEO van Photosynthetic B.V.: “De financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland maakt het mogelijk om onze technologie verder te ontwikkelen. De eerste stappen die genomen zullen worden is de afronding van het prototype en de eerste test pilots met partners. Dit stelt ons in staat om met grotere zekerheid de globale markt te betreden.”
Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “De technologie van Photosynthetic is een zogenaamde enabling technologie die het mogelijk maakt om 3D structuren op micron niveau te printen. Zeker in de gezondheidszorg, maar ook in andere industrieën, is behoefte aan steeds kleine structuren die onderzoek en behandeling ondersteunen.”
Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de Provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-of-Concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023.
OVER PHOTOSYNTHETIC
Photosynthetic is opgericht in 2018 als een spin off van het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) en gehost door Demostrator Lab van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het idee was om een nieuwe manier van 3D printen te onderzoeken, zogenoemd Volumteric Lithography. Na de toewijzing en afronding van het Take Off Phase One project van het NWO, is er een variatie van de initiële uitvinding ontstaan: een snelle, hoge resolutie 3D print methode voor objecten kleiner dan een millimeter. Deze technologie maakt rapid prototyping voor deze objecten mogelijk en kan significant de kosten van het proces verminderen.
Amsterdam researchers have secured Biotech Booster funding for a total of six projects, that include a promising cancer treatment, a new diagnostic method for Alzheimer’s Disease, an implant helping blindness, lab innovation in biotechnology, and a nutritional intervention for mental health. The researchers will develop a solid business case for their innovations in the time […]
NewsPULSE Sport, a start-up from the Demonstrator Lab, has reached a significant milestone by winning the prestigious 14th Dutch Sports Innovation Award. The company’s flagship product, a cutting-edge athlete management system, integrates advanced software and artificial intelligence to revolutionize athlete health and performance monitoring. About the Innovation PULSE Sport’s athlete management system provides a holistic […]
NewsVU-AMS is on a mission to revolutionize how we understand and manage stress-related health issues. Now an official VU spin-off, there are big plans for clinical applications. Founder of VU AMS Martin Gevonden explains: “We offer researchers autonomic biomarkers that are valid, reliable and easy to use, without getting under the skin.” After thriving in […]
News